16 juli 2017: Dag van de Vrijgezel

16 juli 2017: Dag van de Vrijgezel

Op initiatief van Coop Sint Jan wordt het bekende rijtje van Vaderdag en Moederdag uitgebreid met een Dag van de Vrijgezel. Met ingang van dit jaar staan op de derde zondag van juli alle vrijgezellen van Nederland in het zonnetje.

Aanleiding

En dat is niet zonder reden. Wilma van der Linden, uitbater van de nostalgische kruidenierswinkel in Leenderstrijp, ziet dagelijks vele vrijgezellen die boodschappen bij haar komen doen. “Vaak zorgen zij voor een familielid of doen ze allerlei klusjes voor mensen in de buurt. Zeker in een kleine gemeenschap als Leenderstrijp is de vrijgezel iemand die niet gemist kan worden. Een speciale dag voor deze bescheiden groep is daarom niet meer dan vanzelfsprekend.”

Allemaal samen

De Dag van de Vrijgezel is zeker niet alleen bedoeld voor de vrijgezellen van Leenderstrijp. Ook elders in het land is de vrijgezel vaak de stille kracht die zaken draaiende houdt. Van der Linden roept daarom iedereen op: “Besteed op zondag 16 juli eens wat extra aandacht aan de vrijgezellen in je omgeving.” Dat kan heel eenvoudig door een kaartje te sturen, een bezoekje te brengen of cadeautje te geven. Het is vast even wennen voor de vrijgezellen, maar de gedachte erachter wordt zeker gewaardeerd.

Leenderstrijp

Ook Coop Sint Jan heeft een kleinigheidje in petto voor de vrijgezellen van Leenderstrijp. “Wij richten ons op de vrijgezel zonder kinderen van 40 jaar of ouder”, licht Van der Linden toe. “En daarvan wonen er heel wat in Leenderstrijp.” Of het aantal hoger ligt dan landelijk gemiddeld, weet ze niet. “Maar we zien dat ze zich belangeloos inzetten voor anderen en over het algemeen heel bescheiden zijn. Vandaar deze actie.”